Post image for Ekoturizam na Silbi

Ekoturizam na Silbi

10
Svi
2013

by Maša · 0 comments in Aktivnosti na Silbi

Iz godine u godinu težnje naših iznajmljivača su povećanje zarade. Ali istovremeno javljaju se i skupine ljudi i udruga koje od njih traže da taj turizam što manje utječe na okoliš. Pojavio se tako i termin „odgovorni turizam“. Lokalno stanovništvo uključeno je u očuvanje prirodne i kulturne baštine, jer pitanja vezana uz napredak turističke usluge u neposrednoj su vezi s kulturnim, socijalnim i ekološkim pitanjima lokalne jedinice.
 
Odgovorni turizam prvenstveno teži promjeni ponašanja pojedinca i lokalne zajednice. Traži se da svi koji su uključeni u turizam preuzmu odgovornost za svoje djelovanje. Jedan od glavnih argumenata ovakvog načina razmišljanja jest da ako lokalna zajednica pokaže brigu za svoj okoliš, turist će također iskazati veće poštovanje prema flori i fauni koju je zatekao. U tom smjeru i naši volonteri lani su krenuli s čišćenjem silbanskih uvala, plaža i putova, a s aktivnostima nastavljaju i ove godine.
 
Osim spomenutog sastavni dio ekoturizma je i promicanje reciklaže, energetske učinkovitosti i očuvanja vode. Prema posljednjim istraživanjima dnevno u svakom kućanstvu proizvede se 2 kg otpada. Kad tu stavku pomnožite sa brojem kućanstava na našem otoku, zaista se pitam kako se uspijeva taj otpad otpremiti sa otoka! Pogotovo kad iz prve ruke znam da na našem otoku nema npr. otkupa plastičnih boca. Koliko se energije potroši na grijanje i hlađenje klima uređajima? Prije par sezona klima uređaji postavljeni su na skoro svaku kuću na Silbi. Paze li svi da je optimalna razlika između vanjske i unutarnje temperature do 7 stupnjeva?
 
Voda na Silbi je, naravno, stavka svima nam poznata i doista se trudimo naše turiste upoznati s tim problemom. To je vjerojatno i stavka po kojoj bi se Silba nalazila pri vrhu ljestvice (kad bi takva postojala, hic) očuvanja vode i prirode. Mislim da bi za naš otok pa onda i otočki turizam bilo lijepo da nastavimo taj niz i postanemo otok predvodnik ekoturizma na Jadranu. Samo trebamo početi od nas samih.
 
ekoturizamnaotoku

Podijeli

Leave a Comment

Previous post:

Next post: