Post image for Kad se male ruke slože

Kad se male ruke slože

14
Srp
2012

by Maša · 0 comments in Aktivnosti na Silbi

To je po meni najbolji opis jučerašnjeg događaja na Žaliću. Pripreme su počele par dana ranije, jer je mnogo toga trebalo pripremiti za Masterchefa Šimu. Njoki na parst su miješani i rezani dan ranije. Kunići su se lovili po Silbi, ali i okolnim otocima (trebalo je skupiti 15 kg!) u nekoliko jutara. A trebalo je pripremiti i pozornicu, odnosno “kuhinju” za Masterchefa.
 
Jedan je vozio traktor po cijele dane, drugi je rezao luk, treći je pripremio razglas i muziku, četvrta je dočekala kuhara Šimu i njegove pratitelje, peti je sve koordinirao, a nekolicina su bili “mali od kužine”, spremni za bilo kakvu pomoć, ako ništa samo za veselje! A najglavniji je kuhao. Masterchef Šime pojavio se na Žaliću oko 19 sati i odmah počeo s pripremama za silbanski zvacet od kuncov. Specijalitet i njoki bili su gotovi oko 23 sata, a Silbenjani su bili više nego strpljivi. Na kraju, mislim, svi prisutni su bili i te kako zadovoljni s kušanim specijalitetom! Porcije su bile male (trebalo je nahraniti dvjestotinjak ljudi!), ali neki su išli više puta u red pa su se ipak najeli. Uz jelo je odlično prijalo lokalno vino (crno ili bijelo), a tek kolači oko 1 sat u noći…
 
Ideja organizatora projekta je odlična. U 47 dana posjetiti naseljene hrvatske otoke i prirediti autohtone lokalne recepte. Ekipu entuzijasta Gastroodiseje 2012. čine trojica mladića – kuhar Šime Šušić, Draško Andrić i Marko Kovač. Dečki sjednu u čamac i odrađuju svoju turu – od sjevernog Jadrana pa na jug. Drago mi je da su za 11 dan Gastroodiseje odabrali Silbu, jedino mi je žao da nisu mogli ostati još jedan dan. Rano jutros krenuli su na Pag, tako da dojmove Silbenjana moraju čitati i skupljati sa web-a.
 
Mislim da smo svi skupa više nego sretni i bilo bi lijepo još jednom organizirati slično događanje na otoku. Nije meni toliko do jela, koliko da opet vidim Silbenjane kako plešu na Žaliću!

Podijeli

Leave a Comment

Previous post:

Next post: