Post image for Back to the roots ili prognoza vremena

Back to the roots ili prognoza vremena

3
Ožu
2013

by Maša · 0 comments in Priče sa otoka

Kad smo na Silbi, najčešće ne slušamo vremenske prognoze na televiziji i radiju. Pouzdajemo se u stara znanja pomoraca i ovisno o bojama sunca pri zalasku sami određujemo kakvo nas vrijeme sutradan očekuje. Nakon popodnevnog kupanja i sunčanja te brze večere obavezno se smjestimo na naš Mul i promatramo zalazak sunca.
 
Najčešće su ljetni zalasci sunca prekrasnih ružičastih tonova i mi strpljivo, skoro u tišini, gledamo veliku žutu kuglu kako se spušta u more baš tamo iznad nas. Često nam je u rukama i foto aparat ili mobitel, jer želimo tu ljepotu na snimci zadržati. Kad kasnije gledam slike od ljeta, upravo te sa Mula, zbog svojih neopisivih boja neba i mora, čine najljepše uspomene. Još ako poneki spretni fotograf uspije u kadar ubaciti i barku razvijenih jedra ili let galebova, osjet ljeta jači je.
 
Naravno, osim lijepog vremena, najčešće kad slijedeći dan zorom moramo putovati za Zadar, razmišljamo o vjetru koji će puhati. Jer jedna stvar na Silbi je izuzetna: nije isto vrijeme na obje strane otoka. Često dok na jednoj strani otoka puše jaka bura, na drugoj more stoji mirno poput ulja! Stoga, u prognoze kakav će vjetar i koje jačine sutradan puhati ipak se pouzdajemo u stare znalce na otoku. Njih je na otoku nekoliko i prognoze su im najčešće točne. Ako pak do njih ne uspijemo taj dan doći, još nam preostaje promatranje ribarskih barki na pučini. Ako ribari tu večer ne idu u ribolov, znači da će se vrijeme sigurno pokvariti.
 
I danas, dok gledam u ovo tmurno jutro i slušam meteorologa na radiju kako slijedi još jedan zimski oblačan dan s mogućom kišom, a ponegdje i snijegom, poželim da sam ponovno na Silbi, da je mjesec srpanj, a ja gledam u ogromno zlatno sunce iznad pučine i mislim kako nas sutra opet čeka još jedan topao sunčan dan.
 

Podijeli

Leave a Comment

Previous post:

Next post: