Post image for Godišnja doba

Godišnja doba

18
Stu
2012

by Maša · 0 comments in Priče sa otoka

U posljednjih tjedan dana stabla pored moje kuće promijenila su ruho. Od prekrasnih jesenskih boja lišća ostale su samo prazne grane. Zima nam se opasno približava. A onda još malo, pa Silba. Nije me bilo 3 mjeseca na Silbi i samo gledam slike. Valovi, rana predvečerja… Tko zna kako mi je cvijeće u vrtu? Lani nas je sve iznenadio snijeg na Silbi i „potaracao“ nam vrtove. Ove godine mnogi su pripremili svoje vrtove za tu nepogodu. Mnogi, ali ne i ja. Ja sam ga prepustila prirodi i nadam se najboljem.
 
Posljednjih nekoliko godina na Silbu dolazim za Novu godinu. Iznenadim se da vrt još uvijek nije uvenuo, već kao u jesen pojedine grane drveća i cvijeća imaju šarene boje. U vrtu tada ništa ne radim, samo ga gledam. Najveće promjene (i nepogode) događaju se upravo u zimskim mjesecima. Sve do Uskrsa puštam svoj vrt da živi sam.
 
Od svih godišnjih doba najljepše mi je proljeće na Silbi. S njime sve kreće iz početka. On označava ponovne akcije u vrtu. Prije puta na otok obavezno kupujemo nove sadnice. Bez obzira što zapravo i ne znamo koje cvijeće i drveće je preživjelo zimu, a koje ne. Vodimo se onom logikom: od viška glava ne boli. Vrt je ogroman i naći ćemo mjesta. Za Uskrs sve lijepo posadimo, zalijemo i uredimo, ali na ljeto nas malo toga dočeka. Zavidim onim sretnicima koji barem vikendom „skoče“ na Silbu i usput zaliju vrt. Velika je razlika u tim vrtovima i ovom mom. Kad na ljeto dođem na odmor, treba mi najmanje tjedan dana da uspostavim „red“. Tada moram čekati dok se sve rascvjeta i zamiriše. I taman kad je vrt u cvatu, moram otići sa Silbe.
 
Sada jedva čekam da opet vidim Silbu i pogledam svoj vrt. On me čeka u zimskom ruhu.
IMG_2531

Podijeli

Leave a Comment

Previous post:

Next post: