Hrvatska opera

Kralj od Silbe

9
Lip
2012

by Maša · 2 comments in Priče sa otoka

Mnogi ljudi na našem otoku ne znaju da je Silba vjerojatno jedini otok na Jadranu koji ima svoju operu.
Ferdinand Ž. Miler napisao je libreto za operu “Kralj od Silbe” Vjekoslava Rosenberga Ružića. Jesu li njih dvojica ikad posjetila Silbu ne znamo, ali ostavili su nam u naslijeđe prekrasno djelo. Rukopis, koji je dio Ružićeve ostavštine, danas se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nastao je oko 1899. godine.
U operi se spominje drevni običaj biranja seoskog kralja u božićno doba negdje u 17. stoljeću. Nije taj običaj jedinstven otoku Silbi već se i na mnogim našim otocima običavalo isto raditi.
Silbljani su kralja krunili na dan Sv. Stjepana i njegova vladavina trajala je 12 dana. Kralj je u te dane imao neograničenu vlast i s krunom na glavi imenovao je seoskog glavara, arambašu te poljske stražare, odobravao seoski konačni račun i piređivao predračun za slijedeću godinu. Osim toga, donosio je presude u svim prepirkama i tužbama među seljanima. Priređivao je gozbe koje su trajale danima… Nakon blagdana Sveta Tri kralja kralj je krunu vraćao, a vlast je tada ponovno prelazila u ruke Mlećana. Taj lijepi običaj prekinut je u prvoj četvrtini 19. stoljeća, ali mjedena kruna i danas se čuva u riznici župne crkve.
Stari su Silbljani kasnije ovaj običaj “prenijeli” u doba Karnevala. Naime, na sam pokladni utorak, samo na jedan dan, Silbljani su birali svoga kralja i kraljicu “za veselje”. Bili su to stariji ljudi, koji su nosili žezlo i krunu kao simbole svoje pravne moći i predvodili karnevalsku povorku. Nažalost, posljednja takva velika proslava, čini se, održana je 1935. ili 1936. godine.
Ne bi li bilo lijepo da “oživimo”barem jedan ako ne i oba običaja pa da Silba ponovno ima svog kralja ili kraljicu?

P.S. U nekom od budućih tekstova prenijet ću Vam sadržaj ove romantične opere!

Podijeli

Eva Kolovoz 26, 2012 at %I:%M %p

Ljubazno Vas molim, napišite nešto više (informacija) o izvedbi opere “Kralj od Silbe” koje je na Silbenskom ljetu izvedena 15.kolovoza. Hvala!
Eva Kirchmayer Bilić

Reply

Maša Kolovoz 27, 2012 at %I:%M %p

Nažalost ove godine nismo uspjeli izvesti operu :-( . Mali je otok, a opera je ipak velika stvar. Već sada smo krenuli u sakupljanje dovoljnog broja pjevača, i vremena za uvježbavanje je puno više. Eto toliko, pitajte ako Vas još što zanima.
Lijep pozdrav…

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: