Post image for Mace na Silbi

Mace na Silbi

7
Pro
2012

by Maša · 1 comment in Priče sa otoka

Znam da će mnogi Silbenjani biti ljuti na mene nakon što pročitaju ovaj članak. Ali kad netko spomene Silbu, jedna od prvih asocijacija svakako su mačke na otoku. Mace, mačke, mačori i mačketine – tako ih zovete ovisno o tome koliki ste ljubitelj tih životinja. Svi koji imaju kuću na Silbi znaju da je čest gost u vrtu upravo ta životinja. I znaju da s njima nema polovičnog rješenja: ili im dopuštate boravak na vašem pragu ili ih tjerate. A mace na Silbi veoma su pametne. Prepoznaju svoje ljubitelje na prvu, ali i neprijatelje isto tako.
 
Ja, eto, pripadam među njihove prijatelje. U mojem vrtu one se odmaraju, spavaju i čekaju da dođem. Kad stignem na Silbu i otvorim kuću, volim vidjeti svoje mace: svoju Hitlericu, Smokija, Čipsicu i najdražeg Crnog Mačka. Znam da nisam njihova jedina gazdarica i da imaju još ljubitelja na otoku koji ih hrane, a najvjerojatnije i drugačije zovu. Ali, volim misliti kako moje mace čuvaju kuću dok me nema, tamane miševe u vrtu, a ove moje sređuju i sljepiće i ostale meni nepoželjne gmizavce (barem se tako tješim!).
 
Naše mace nisu izbirljive za hranu. Pogotovo ako dođete u zimskim mjesecima, bit će vam zahvalne i na špagetima milaneze i jajima! Po ljeti, doduše, kad je nas hranitelja više, postaju izbirljivije. Dolaze više na odmor i spavanje na klupu ili amforu u vrtu, a manje na klopu! I svaki put mi je teško kad odlazim i uvijek se brinem hoće li mace preživjeti zimu i dočekati me na proljeće. A sretna sam da one, čim otvorim vrata, dođu na prag i pozdrave me.
 
P.S. I da, znam zašto se ljudi koji stalno borave na otoku bore protiv maca. Kažu da ih mi naučimo da dobivaju hranu, a ne da ju traže u prirodi, pa onda oni moraju naše mace, dok nas nema, hraniti. Zahvalna sam zaista svima njima što to rade, a u svoju obranu samo ću reći: ja, doista, ne mogu maloj bebi maci reći „šu“!!!
IMG_3163

Podijeli

masha Siječanj 5, 2013 at %I:%M %p

mace me čekale :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: