Marija Ujević-Galetović

Marija Ujević-Galetović

12
Lis
2012

by Maša · 0 comments in Priče sa otoka

Sigurna sam da su za tu gospođu kiparicu mnogi čuli, jer ona nije poznata samo uskom krugu umjetnika. Meni je njezino ime i rad poznat otkako sam prvi put vidjela spomenik Augusta Šenoe u Zagrebu. Ali otkako je na Silbi prije šest godina otvorila i svoju galeriju, postala mi je bliža.
 
Galerija Marije Ujević – Galetović na Silbi nezaobilazna je ljetna destinacija. To je mjesto na kojem se najbolje može sagledati rad ove kiparice, jer su ondje prezentirani njezini kipovi iz različitih faza kiparskog rada. Ali, u tom parku se tijekom ljeta održavaju mnoge kulturne večeri – od sad već tradicionalnih i dugo očekivanih koncerata gđe Mirze pa do nastupa popularnih domaćih i stranih grupa ili kazališnih skupina.
 
Uvijek se razveselim kad “uhvatim” neki intervju te kiparice (link1, link2, link3). Najljepši u sjećanju ostao mi je njezin intervju jednom hrvatskom tjedniku u kojem govori o ribolovu i ljetovanju na Silbi. Prije nekoliko dana prvi put sam ju vidjela i čula na televiziji. Njezin mir i spokoj kojim je zračila prikovao me na fotelju, ali i toliko oduševio da još i danas razmišljam o tome što je rekla. Još više razmišljam o onome što nije rekla, jer je taj intervju, čini mi se, zagrebao samo po površini.
 
Ne znam koliko njezin mir ima veze sa Silbom, ali ja ga poistovjećujem s našim otokom. I tako, dok sam slušala gđu Ujević – Galetović kako govori da voli vrijeme u kojem živi, premda djecu odgajamo na drugačiji način nego su ih odgajale naše bake, sjetila sam se Silbe i osjetila sreću. Sreću da imam priliku upoznati tu gospođu i obećala sam samoj sebi da ću to prvom prilikom i učiniti!

Podijeli

Leave a Comment

Previous post:

Next post: