pankogula

Pankogula

11
Srp
2012

by Maša · 0 comments in Priče sa otoka

Jedna od najpoznatijih legendi, koja se i danas djeci često prepričava, legenda je o vampiru Pankoguli Badurini. Prema vjerovanju, Pankogula je stanovao u kući pored Torete i bio je vampir, pa je kao takav pio i sisao krv.
 
Postoje i sačuvani stihovi:
Pankogulo Badurina,
zaša ti je misečina,
sada ti se valja stati,
jadnu dicu poći klati.
 
Evo kako moja prijateljica i buduća blogerica Matilda prepričava svoj prvi susret s Pankogulom.
 
- Vruća ljetna noć. Miseca nema, totalni mrak na groblju. Ja sam jedno strašljivo dijete od desetak godina, čija je ekipa odlučila da pričamo strašne priče na groblju. Kud svi, tud i luda Matilda. I tako sidimo svi po grobovima u krug, a priča kreće.
 
„Jednom davno na silbenskom groblju živio je Pankogula, čovik sličan vragu, zločest i nezasitan. Jednom mjesečno mještani Silbe morali su dobrovoljno, kao žrtvu, dati mu jedno dite. No, jedan dan su odlučili da više neće, pa je Pankogula ostao gladan. Kad je pala noć, krenuo je prema selu i krao svako dite koje mu je stalo na put. Mještani su bili prestravljeni, ali odlučili su ujediniti snage i ubiti Pankogulu. I tako su naoružani seljani krenuli prema groblju, odnosno crkvi sv. Marka i uspjeli su ubiti Pankogulu. Dan danas postoji mrlja Pankoguline krvi ispod tepiha, a ako pogledate gore na zidu, iznad portala, vidjet ćete njegov lik!“
 
Ja sam bila gotova: srce lupa sto na sat, noge su mi skamenjene, ne mogu pomaknuti pogled od zacrtane točke. I stvarno, na zidu je isklesana nečija glava, koja izgleda poput samog vraga.
 
E tad je trebalo krenuti doma. No, bez moga znanja jedan dečko je pobiga prije mene. I tako u jednom momentu iskoči taj dečko iz grmlja i počne se derati! Mene je uhvatio takav strah da sam kao “speedy Gonzales” počela trčati prema selu urličući iz petnih žila. E, Pankogulo!
IMG_1229

Podijeli

Leave a Comment

Previous post:

Next post: