Silbenska biblioteka

Silbenska biblioteka

2
Stu
2012

by Maša · 0 comments in Priče sa otoka

Postoji nekoliko knjiga i članaka koje je svaki zaljubljenik u otok Silbu barem jednom držao u ruci i čitao. Ipak ima nekoliko knjiga koje „prava“ silbenska kuća mora imati u svojoj biblioteci.
 
Prvenstveno, najvažnija je knjiga Silbenjanina Petra Starešine „Pomorstvo Silbe“. Premda se po naslovu čini da je tema knjige uska, autor daje mnoge informacije o životu, običajima i ljudima na Silbi. Osim ove knjige Starešina je napisao i nekoliko manjih djela kao što su „Kolonat na Silbi“ i „Sto godina ponarođenja Silbe“, koje su također domaća lektira Silbenjana.
 
Kad prvi put dođete na Silbu, pod ruke će vam sigurno doći knjižica jednostavnog naziva „Silba“ autora Ljubimira Jurića (prvi put je izdana daleke 1910. godine!). Ona će sigurno ostati u vašoj biblioteci kao dokaz da je zaljubljenika u Silbu uvijek bilo a i bit će. Sličnu knjižicu napisao je Ivo Juras, a naziv joj je „Silba, staro gnijezdo naših pomoraca“.
 
Najstarija knjiga koja imenom spominje Silbu knjiga je bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta „Odabrana poglavlja za povijest Hrvata: O upravljanju državom“. Toponimikom otoka ponajviše se bavio autor Petar Skok. Napisao je mnoge članke i knjige poput npr. „Slavenstvo i romanstvo na Jadranskim otocima“. Manfred Paštrović napisao je „Silbljanske ribarske čakule“, a Josip Marinić „Prikaz dvadesetpet godišnjeg rada potrošne zadruge u Silbi“. Obojica su porijeklom sa Silbe.
 
Priče sa Silbe nezaobilazni su dio i mnogih članaka u stručnim časopisima. Časopis „Etnološka tribina“, inače godišnjak etnografskog društva, u nekoliko izdanja bavio se običajima, legendama, vjerovanjima, pjesmama i plesovima te ribolovom na Silbi.
 
U opticaju je i nekoliko proznih djela koja se dotiču Silbe. Sanja Lovrenčić napisala je „Morsku pustolovinu“, a Tanja Telesmanić u svojoj knjizi govori o najpoznatijoj silbenskoj znamenitosti – Toreti.
 
Sigurna sam da postoji još djela koja su važna literatura za Silbenjane i ovaj članak tu ne završava. Pozivam Vas da mi pišete i kažete koja su djela za Vas nezaobilazna lektira Silbenjana! Možda ćemo tako potaknuti i našu silbensku knjižnicu da nekim od tih naslova „podeblja“ svoj fond!

Podijeli

Leave a Comment

Previous post:

Next post: