Post image for Vučeri i Niobe

Vučeri i Niobe

28
Ruj
2012

by Maša · 0 comments in Priče sa otoka

Kreće jesen. Sjedim u svom stanu i slušam kišu koja rominja. Počinje sezona grijanja i trajat će, bar mi se sada tako čini, dugo dugo – sve do Uskrsa. Tek kad za uskršnje praznike dođem na Silbu znam da počinje skidanje odjeće i uživanje u prvim toplim zrakama sunca.
 
Nekako baš s prošlim Uskrsom prvi sam put na Silbi čula još jednu priču o Niobi. Nije to bila priča o nesretnoj kćeri Tantala i Dione a Amfionovoj ženi kojoj je zbog njezine oholosti Leta ugrabila 12 djece, a nju pretvorila u kamen. To je bila priča o krstarici kojoj je kasnije nadjenuto ime “Dalmacija”.
 
I prije sam čula priču o nasukavanju krstarice pokraj uvale Sv. Ante (Južni arat) na Silbi, u predbožićno vrijeme 1943. godine. Ali tada sam prvi put čula da mnoge kuće na Silbi posjeduju neki dio – suvenir s tog broda. Kopajući po detaljima te prošlosti, saznala sam da su mnogi Silbenjani na ovaj ili onaj način povezani s tom pričom.
 
Danas je među najstarijim otočanima, ali te davne 1943. gospođa Danira Telesmanić bila je djevojčica i sjeća se te noći. Kaže da su mnogi Silbenjani kao i njezin otac, kad su čuli da se brod nasukao, pojurili i posudili hranu koja je tamo bila. Očito, ne samo hranu.
 
Ali nemaju samo otočani uspomene na taj brod. Gospodin Vučer obiteljski je povezan s tim brodom. Naime, njegov djed (admiral) i otac bili su u sastavu posade koja je išla preuzeti brod u Kiel, pod zastavom tadašnje Kraljevine SHS. Puno više detalja o ratnom putu krstarice Dalmacija pogledajte u video isječku.
 
Nakon ove priče sigurna sam da će mnogi pohrliti pogledati svoje uspomene, a meni je dovoljna kiša koja i dalje rominja…
 

Krstarica Dalmacija

Podijeli

Leave a Comment

Previous post:

Next post: