Zanimljivosti

17
Svi
2012

by Maša

Pjesma “Slavna Silba” (1906., pjevao Gaetan Rasol iz Godišnjaka)

Kraj se bili po sredi kanala,
Trijest milja podaleko grada,
To se, braćo, mila* Silba zove,
U kojoj se golubice goje…

(*ili slavna)

Najčešće spominjana znamenitost Silbe je Toreta. To je šesterokutan toranj s vanjskim spiralnim stubištem. Nalazi se u centru sela, u blizini mjesne pošte i visoka je 15 metara. Toretu je, prema predaji, u 19. stoljeću podignuo kapetan Petar Marinić kao uspomenu na neprežaljenu ljubav.

 

Od župne crkve Porođenja blažene djevice Marije u centru sela pa sve do crkve Sv. Marka na groblju u pravilnim razmacima uz put smješteno je sedam bijelih kapelica. Svaka kapelica označava po dva stajališta Križnog puta kojim je kroz Silbu prolazila crkvena procesija uoči blagdana Uskrsa. Na otoku se nalaze još šest zavjetnih crkava koje su gradili ili dali graditi pomorci. Najstarija je crkva Sv. Ivana Krstitelja iz 15. stoljeća. Današnja župna crkva Porođenja blažene djevice Marije započela se graditi 1800. godine, a posvećena je 1850. godine. Ima sedam mramornih oltara, a crkveni toranj udaljen je oko 20 tak metara od župne crkve i izgrađen je u 18. stoljeću na mjestu gdje je bila crkva. Iz svega ovoga vidljivo je da je na Silbi vladao bogat katolički duh.

 

Nezaobilazna destinacija svakako je zaštićeno podmorsko arheološko nalazište antičkih sarkofaga u uvali Pocukmarak. Tijekom 5. i 6. stoljeća mnoge porodice na Silbi naručile su sarkofage za pokop članova obitelji i smjestile ih u samoj crkvi ili u njezinoj blizini. Dolaskom novog stanovništva ti sarkofazi i njihovi poklopci poslužili su kao građevinski materijal za izgradnju malog gata u ovoj uvali. Tako su ranokršćanske grobnice prekrivene kamenom gomilom sačuvane do današnjeg dana i mogu se gledati pod morem.

Za potrebe obrane od gusara odnosno kao sustav obavještavanja mještana i susjednih otočana (po noći vatrom, a danju dimom) Silbenjani su podizali stražarnice: četiri na ulazu u selo i dvije van sela. Povezano je bilo par otoka: Molat, Premuda i Ilovik jer je svima prijetila ista opasnost. Neki ostaci stražarnica još uvijek se mogu pronaći u Papranici, Mulu i u Portu Sv. Ante. Ta posljednja je ujedno i najboje sačuvana, a sagrađena je tijekom 17. stoljeća. Za vrijeme uzbuna ljudi su se sklanjali u tvrđave zvane Kašteli. Spominju se četiri, a danas jedini prepoznatljivi ostaci jedne od njih nalaze se u blizini škole. One su imale ulaz na 2 metra visine koji je s kamenim skalama povezivao pokretni most i imale su puškarnice za obranu. Ovo je priča iz 16., 17. i 18. stoljeća, a porastom broja stanovnika krajem 18. stoljeća počela je izgradnja kuća sa sistemom obrane (puškarnice u zidovima dvora, kraj ulaznih vrata i kod jednokatnica na gornjem katu).

Od 16. do 19. stoljeća na Silbi je postojala institucija kralja kojeg su većinom glasova birali mještani na blagdan Sv. Sjepana. Kraljeva je vlast trajala 12 dana, a kralj je za to vrijeme nosio mjedenu krunu i dijelio pravdu u svim tužbama i prepirkama. U spomen na to vrijeme kruna se danas čuva u riznici župne crkve, a postoji i opera “Kralj od Silbe” iz 19. stoljeća koja prenosi uspomenu na taj događaj.

Varh je s 83 metara najviša točka na otoku. Nalazi se na sjeveru otoka, a najlakše mu je prići s južne strane iz smjera obližnje uvale Papranica. S njega se pruža prekrasan pogled na susjedna otočja.

Kad dođete na Silbu, ne smijete preskočiti i ne pogledati galeriju kiparice Marije Ujević Galetović kao ni neki od mnogobrojnih kulturnih događaja na Silbenskom kulturnom ljetu.