Silba – otok pješaka

1. 7. 2022.

44°23′ N 14°42′ E


Silba, otok s istoimenim naseljem u sjeverozapadnom dijelu zadarskog arhipelaga, u obliku brojke osam ili znaka za beskonačno. On nam simbolizira beskonačne mogućnosti užitka u pješačenju skrovitim šumskim putevima, prekrasnim plažama, i zavojitim makadamskim cestama koje vode od naselja na sve strane otoka. Naselje se nalazi na najužem dijelu otoka gdje od SZ do JI strane ima oko 700m. Ukupna duljina obalne linije iznosi cca 25 km. Silba se ubraja u najsunčanije otoke Jadrana, trajanje insolacije iznosi 2570 sati.

Na otoku važi zabrana automobila, u ljetnoj sezoni i bicikla i zato nosi naziv “otok pješaka”. Za sve ljubitelje pješačenja bit će doživljaj prošetati stazama i puteljcima koji vode do divljih plaža i uvala kroz prirodu obraslu mediteranskom makijom, uz mirise ljekovitog bilja. Silba je otok na koji se gosti dolaze odmarati u jednostavnosti, netaknutosti prirode i opuštajučoj atmosferi koju otok pruža.
Ime Silba potječe od romanskog naziva Silva, što znači šuma. Predpostavlja se da je naseljena pri kraju drugog tisućljeća prije Krista, kad su se ovdje nalazili narodi Liburni. U razdoblju od 15. do kraja 19. st. razvija se pomorstvo i brodarstvo kao gospodarska grana. Tada Silba doživljava svoj vrhunac, a nakon toga počinje stagnirati. Razvoj turizma kao gospodarske grane bilježi se poslije Prvog svjedskog rata.