Silbensko kulturno ljeto u punom zamahu!

1. 7. 2022.

Ovaj vikend, 9. srpnja, velikim koncertom ŠOMAZGUNA na Žaliću  na Silbi počinje Silbensko kulturno ljeto, a kroz srpanj i kolovoz Sibenjane i njihove goste, u organizaciji Turističke zajednice mjesta Silba, i sa mnogim partnerima, očekuje cijeli niz glazbenih, edukativnih, filmskih, sportskih i zabavnih događanja!

COVER_EVENT.jpg

Osim koncerta Šomazguna, u subotu, 9.7., u sklopu svoje višegodišnje plivačke turneje kojom spaja jadranske otoke, na Silbu sa Premude stiže i Ribafiš, a sutradan nastavlja plivanje prema Olibu, dok Sibenke i Sibenjani, kao i njihovi gosti, mogu pohađati Swing dance radionicu, koja će imati i svoju prezentaciju na ulicama Silbe 12. srpnja. Od 13. srpnja svake srijede ide već tradicionalno Kino pod zvijezdama na platou ispred škole, kojem partneri Kino Mediteran i Liburia film festival donose svježe naslove iz mediteranskih zemalja i najnovije hrvatske dokumentarce. Od 15. do 25. srpnja održava se novi program nazvan JAZZ on SILBA kroz koji će se organizirati nekoliko nastupa Mia Herceg Quartet-a, sastoji se od međunarodnih mladih glazbenika (Sax – Maxime Dereux, Bass – Robin Lisandru Couderc, Drums – Jelte De Cock, Piano, Vocal – Mia Herceg, Special guest – Davor Herceg) koji će nastupiti na raznim lokacijama na Silbi. Istovremeno kreće prva radionica za djecu, i to filmska, Oslobođeni film, koju vode mladi filmaši Toma Zidić i Paula Skelin, a koja završava 27.7. prezentacijom napravljenih filmova. U tom tjednu na Silbi će biti živo i zanimljivo jer će se 19.7. održati prezentacija fotomonografije Otisci otoka Jasenka Rasola, koja sažima stare fotografije života na Silbi poznatog fotografa Jasenka Rasola, kao i crtice s otoka nekih od njegovih stalnih i povremenih stanovnika, te 21.7. predavanje Dina Tarasa, kustosa iz Arheološkog muzeja Zadar, koji će Sibenjanima predstaviti trenutni razvoj arheoloških istraživanja na antičkom brodolomu u podmorju Južnog grebena. Tjedan završava Ribarskom feštom, odnosno Zadružnom zabavom u petak, 22.7.

30.7. u Silbu s Paga uplovljava poznati umjetnik Stanislav Habjan sa koncertnim performansom CAR je GOL, u kojem uz njega sudjeluju Mary May, Ante Perković i Sreten Mokrović, koji posvećuje velikom zaljubljeniku u Silbu Zoretu Laginji, a do kraja ljeta čeka nas još nekoliko koncerata od kojih izdvajamo prvi nastup Nene Belana i njegovih Fiumensa na Silbi, 10.8. na Žaliću!

Kolovoz započinje zanimljivim umjetničkim projektom Matee Šabić Sabljić BRODI/ONA ili “Nosim brod preko brda” koji se sastoji od performative akcije i mobilne instalacije, imajući za cilj da se ukaže na prisutnost i snagu žena u pomorskom svijetu, te se u temu uključi i lokalno stanovništvo. Projekt će trajati četiri dana, a završava 4. kolovoza ceremonijom porinuća brodova u mandraču kod Športskog ribolovnog društva “Galeb”.

Ovo ljeto na Silbi biti će i zahtjevnijih i manje zahtjevnih sportskih događanja, u koje će se moći uključiti svi zainteresirani, a počinju 5. i 6. kolovoza mješovitim balotaškim turnirom u organizaciji Boćarskog kluba Silba, nastavljaju se 12. i 13.8. noćnom trkom i Aquatlonom u organizaciji Triatlon kluba Zadar i konobe Alavija, a završavaju 27.8. balotaškim turnirom Bukalin.

Po drugi put na Silbu dolazi jedan od najvažnijih avangardnih umjetnika Damir Bartol Indoš, u suradnji sa Tanjom Vrvilo izvesti će Radionicu rezometrijskih plesova, koja će imati završnu prezentaciju 12.8. ispred škole, a 13.8. Izvorna folklorna skupina Silba organizira folklorni đir po Silbi i zabavu ispred škole uz bend Balboa. Nakon toga stižu nam rado viđeni gosti Silbe Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, koji će 16.8. izvesti svoju uspješnu predstavu za djecu i sve koji se tako osjećaju “Kišni razdraganci”, a 20.8. ponovo na Silbu stiže mnogoljudni pariški bend JOKE, koji su na Silbi već svojevrsne legende i koji će svoj energični višesatni ska nastup izvesti ispred café bara MiK. U rujnu se vraćamo radionicama za lokalno stanovništvo i ekološkim akcijama, umorni ali sretni nakon ljeta.

Organizator Silbenskog kulturnog ljeta je Turistička zajednica mjesta Silba uz parnere Boćarski klub Silba, Izvorna folklorna skupina Silba, konoba Alavija, MiK, PZ Silba, SEA Silba Environment Art, Mavena – 36 njezinih čuda, Triatlon klub Zadar, Festival mediteranskog filma Split, Liburnia film festival i Kuća ekstremnog muzičkog kazališta, a sponzori i donatori su Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Grad Zadar, Zadarska županija i Mia tours.

SILBENSKO KULTURNO LJETO 2022

PROGRAM

9.7. ŠOMAZGUNI + RokOtok (Žalić)

11. – 12.7. Swing Dance radionica (ispred škole, razne lokacije)

13.7. KINO POD ZVIJEZDAMA Liburnia uplovljava: Nulti krajolik (71′)  – ispred škole

15. – 25.7. JAZZ on SILBA: Mia Herceg Quartet (razne lokacije)

19.7. Prezentacija fotomonografije „Otisci otoka“ Jasenka Rasola – ispred škole

20.7. KINO POD ZVIJEZDAMA Liburnia uplovljava: Starac i roda (76′)

21.7. Dino Taras: Arheološka istraživanja na antičkom brodolomu u podmorju Južnog grebena, predavanje

23. – 27.7. Oslobođeni film, filmska radionica za djecu

Voditelji Toma Zidić i Paula Skelin

27.7. KINO POD ZVIJEZDAMA: Prezentacija radionice Oslobođeni film

30.7. CAR je GOL, koncertni performance @ MiK

1. – 4.8. Matea Šabić Sabljić: BRODI/ONA ili „Nosim brod preko brda“ – ŠRD

2.8. Zadružna zabava – Ribarska noć (ispred škole)

3.8. KINO POD ZVIJEZDAMA: Kino Mediteran predstavlja Alex Camilleri: Luzzu

5. – 6.8. Mješoviti balotaški turnir, organizator Boćarski klub Silba (zjog)

6.8. Anđeli, koncert

8. – 12.8. DB Indoš i Tanja Vrvilo: Radionica rezometrijskih plesova – ispred škole

10.8. Neno Belan i Fiumensi (Žalić)

12. – 13.8. Silba swim & Run: Silba Night Run i Aquatlon, organizator Triatlon klub Zadar

13.8. Izvorna folklorna skupina Silba: Dani Silbe

16.8. Kišni razdraganci, predstava (Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević) – ispred škole

17.8. KINO POD ZVIJEZDAMA: Kino Mediteran predstavlja Blerta Basholli: Košnica

20.8. JOKE (Fra) @ MiK

27.8. BUKALIN, turnir u balotama

ORGANIZATOR: Turistička zajednica mjesta Silba

PARTNERI: Boćarski klub Silba, Izvorna folklorna skupina Silba, konoba Alavija, MiK, Poljoprivredna zadruga Silba, SEA Silba Environment Art, Mavena – 36 njezinih čuda, Triatlon klub Zadar, Festival mediteranskog filma Split, Liburnia film festival, Kuća ekstremnog muzičkog kazališta

SPONZORI i DONATORI: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Zadarska županija, Mia tours